Gör ditt eget örtsalt

Att göra eget örtsalt är enkelt och kul. Det bästa är att det blir fantastiskt gott och går att använda till det mesta på matbordet. Saltet smaksätter du enkelt med det du har hemma och tycker om.

Vi älskar örtsalt med vitlök, ett bra sätt att ta vara på överblivna örter som inte kommit till användning. Lägg salt med blomblad i en vacker burk och häng på en fin etikett så har du en perfekt gå-bort-present!

Använd torkade eller färska örter, i vårt recept har vi använt nyplockade kvistar.

Vårt örtsalt:

  • Rensa örterna, t ex Oregano och Rosmarin genom att ta bort grova stjälkar och trötta blad.
  • Skala vitlöken
  • Beroende på hur salt du vill ha det, så mixa ungefär 3dl örter med 1dl havssalt och vitlök i en matberedare eller med mixerstav och bred ut det på en plåt.
  • Torka det i ugn på 50ºC, gärna varmluft i ca 5-6 timmar och därefter i eftervärme med luckan på glänt, eller på en mörk, torr plats i ca 1 vecka. Tiden kan skifta något beroende på hur blött saltet är.
  • När ditt salt är torrt så mixar du det igen tills örterna är fint fördelade, då får du mest smak ur de. Vill du ha mer struktur på ditt salt så kan du addera lite extra salt i slutet och blanda ihop.
  • Häll ditt örtsalt på burkar med tättslutande lock för att undvika att det klumpar ihop sig och förvara gärna mörkt och torrt.

Klart!

Njut av ditt salt till rotfrukter i ugn eller varför inte till en god sallad.

Andra tips på smaksättningar är citronskal, dill och fänkålsfrön till fisk och rosmarin och oregano till kyckling.

Nu är det bara fantasin som sätter gränserna, lycka till med ditt örtsalt!

Små skålar med örtsalt och saltskedar.