Saffranskladdkaka till advent

Vad passar väl bättre till första advent än en kladdig kaka med saffran och vit choklad? Här delar vi med oss av bästa receptet på kakan från Sara med instagramkontot @saralouisealster. Testa den du också, såklart med lingongrädde till, kommer att bli vinterns favorit!

Baka Saffranskaka till advent.

”Servera saffranskladdkakan med lingongrädde eller vispad grädde”

Saffranskladdkaka
ca 8-10 bitar

Ingredienser:
Till formen:
ca 2 msk smör
ca 3 msk ströbröd
eller  ca 3 msk kokosflingor


Saffranskladdkaka:
150 g smör
0,5 g (1 frp) saffran + 1 tsk strösocker
200 g vit choklad
1,5 dl strösocker
0,25 tsk salt
3 st ägg
1,5 dl vetemjöl


Servering:
3 dl vispgrädde
ev. 1 dl lingonsylt eller rårörda lingon
eller  ev. 1 dl lingon och  1 msk strösocker


Gör så här:
Smörj en rund form ca 22 cm i diameter och beströ den med ströbröd eller kokosflingor.


Till formen:
ca 2 msk smör
ca 3 msk ströbröd
eller  ca 3 msk kokosflingor

Saffranskladdkaka2

Mät upp smöret i en kastrull. Välj en kastrull som rymmer hela kladdkakesmeten med marginal så sparar du tid och disk. Jag har en såskastrull som rymmer 2 liter.


Smält smöret på svag värme utan att det börjar koka. Ta bort kastrullen från värmen när nästan allt smöret smält och rör tills allt smör smält. Lägg i den vita chokladen i bitar och rör tills all choklad smält och tills det blir en jämn smet. En jämn smet innebär att chokladen ska vara helt blandad med smöret, smöret ska alltså inte flyta ovanpå.
150 g smör
200 g vit choklad

Ta fram en mortel och häll i saffran och tillsätt 1 tsk strösocker. Mortla en liten stund så att saffranet fördelas i sockret, tar kanske 30 sek – 1 min. Syftet med detta är att man får ut mer smak ur saffranet när man gör så. Har man ingen mortel eller tidsbrist kan man hoppa över detta och bara hälla i saffranet som det är i nästa steg.
0,5 g (1 frp) saffran + 1 tsk strösocker

Tillsätt det mortlade saffranet, strösocker, salt och äggen till det smälta smöret blandat med chokladen. Vispa till en jämn smet. Det går bra att använda elvisp
1,5 dl strösocker
0,25 tsk salt
3 st ägg

Tillsätt vetemjöl. Vispa till en jämn smet.
1,5 dl vetemjöl

Grädda i 175°C i nedre delen av ungen i ca 20-30 minuter. Den ska vara rejält kladdig i mitten och om man skakar lite på formen ska det ”gå en våg” genom kakan i mitten.

Tänk på att ugnstiden är avgörande för kladdigheten. Om din form är större än 22 cm i diameter blir gräddningstiden kortare och är den mindre blir gräddningstiden längre.

Jag gräddade min saffranskladdkaka i en form på 24 cm i diameter i exakt 20 minuter och den blev perfekt kladdig.

Låt saffranskladdkakan svalna och låt den stå i kylskåp minst 1 timme.
Pudra över florsocker vid servering.

Servera saffranskladdkakan med lingongrädde eller vispad grädde.


Så här gör du lingongrädde

3 dl vispgrädde
ev. 1 dl lingonsylt eller rårörda lingon
eller  ev. 1 dl lingon och  1 msk strösocker

Vispa inte grädden för hårt, lingonen gör att grädden blir fastare. Tillsätt lingonsylt, rårörda lingon eller mosade lingon (färska, frysta eller tinade) blandat med strösocker. Blanda till en jämn smet.
Mängden grädde och lingon kan man ta precis så mycket som man vill. Blanda och smaka och ta så mycket lingon du tycker blir lagom.

Saffranskladdkaka

Smaklig spis och tack till fina Sara @saralouisealster